Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ






Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια,φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις. Ο όρος «Ατοπία» προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «αυτό που δεν περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή». Ενώ ο όρος «έκζεμα» χρησιμοποιείται από μερικούς, από το «εκ – ζέω» που σημαίνει «αυτό που φουσκώνει στο βράσιμο» και περιγράφει την κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατοπική δερματίτιδα προσβάλλει το 10% - 15% των νεογέννητων, γεγονός που την κάνει την πιο συχνή χρόνια παιδική πάθηση.
Ο πρώτος χαρακτηρισμός που μας έρχεται στο μυαλό αντικρίζοντας ένα βρεφικό δέρμα είναι ότι είναι ευαίσθητο. Πιο αναλυτικά το βρεφικό δέρμα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
·         Η κεράτινη στοιβάδα του δέρματος είναι λεπτότερη των ενηλίκων.
·         Αποτελεί κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία φλεγμονών.
·         Περιέχει περισσότερο νερό και έχει την ικανότητα να απορροφά αλλά και να χάνει περισσότερο νερό σε σχέση με το ενήλικο δέρμα. 
·         Παρουσιάζει αυξημένη ευθραυστότητα.
  • Το ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει τη δερματίτιδα, γι' αυτό είναι καλύτερατο νερό του μπάνιου να έχει τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Επειδή το νερό προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, συνίσταται η προσθήκη στο νερό του μπάνιου υδρόφιλου λαδιού και η χρήση ελαιώδους σαπουνιού.
  • Το δέρμα πρέπει να διατηρείται μαλακό με συχνή επάλειψη υδατικής κρέμας ή αλοιφής. Στο δέρμα μας υπάρχει ένα φιλμ από λίπος που σαν μανδύας το προστατεύει από το περιβάλλον, ο επιδερμιδικός φραγμός. Όταν το δέρμα είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι ο επιδερμιδικός φραγμός δεν είναι ακέραιος με αποτέλεσμα να επιτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και να ξηραίνεται το δέρμα. Παράλληλα όμως επιτρέπει και την είσοδο ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον στο δέρμα. Η επάλειψη λοιπόν με υδατική κρέμα ενισχύει ή διορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό.
  • Σημειώνεται ότι υδατική κρέμα μπαίνει στο γερό δέρμα για πρόληψη του εκζέματος και όχι στο δέρμα που ήδη έχει κοκκινίλες.
  • Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά.
  • Τα ρούχα πρέπει να είναι βαμβακερά. Τα μάλλινα, τα νάιλον, τα συνθετικά ερεθίζουν το δέρμα του ατοπικού παιδιού.
  • Τα ρούχα να πλένονται σε πλυντήριο, που γίνεται τέλειο ξέβγαλμα, και να μην προστίθεται μαλακτικό.
  • Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι λιτό, χωρίς μικροαντικείμενα, χνουδωτά παιχνίδια και φλοκάτες, να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με ηλεκτρική σκούπα και να αερίζεται καλά. Η σκόνη με τα ακάρεα δρουν ερεθιστικά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού.
  • Οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές πρέπει να αποφεύγονται.
·         
       Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια σειρά από μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την προγεννητική και μεταγεννητική χορήγηση προβιοτικών σε έγκυες γυναίκες και τη σχέση της με την εμφάνιση βρεφικής ατοπικής δερματίτιδας/εκζέματος. Η χορήγηση προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού φαίνεται να είναι μια ασφαλής παρέμβαση για τις έγκυες γυναίκες με προσωπικό ή οικογενειακό ατοπικό ιστορικό. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 6 δημοσιευμένες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τρόπο για την ενίσχυση της ανοσοπροστατευτικής δράσης του θηλασμού και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ατοπικού εκζέματος κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Τα παρόντα στοιχεία μελετών υποστηρίζουν περισσότερο τη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη του ατοπικού εκζέματος και λιγότερο για τη θεραπεία, για την οποία απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα μέτρα πρόληψης που έχετε αναρτήσει είναι όντως βοηθητικά για την καταπολέμηση της ατοπικής δερματίτιδας. Τα έχω δοκιμάσει όλα και δεν πιάνει τίποτα. ταλαιπωρείτε ο γιός μου όχι τίποτα άλλο και είναι μικρό παιδί. επίσης τα προϊόντα που έχετε βάλει είναι καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

website counter