Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ




















Μάστιγα αποτελούν για τις γυναίκες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ευαίσθητη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Γυναικολόγων μια στις τρεις ταλαιπωρείται από φαγούρα εσωτερικά ή εξωτερικά καθώς και από δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις εξαιτίας  διαφόρων φλεγμονών  των γεννητικών οργάνων.Βασικές παθήσεις που μπορούν να ταλαιπωρήσουν μια γυναίκα έιναι οι εξής:

1.     Μυκητιασική κολπίτιδα – Καντιντίαση: ταλαιπωρεί τις περισσότερες  γυναίκες, συνηθέστερα την περίοδο του καλοκαιριού, με την εμφάνιση χαρακτηριστικών παχύρευστων λευκωπών εκκριμάτων που συνοδεύονται από  κνησμό, καύσο & ερεθισμό.
Κατά κύριο λόγο, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στην υπερανάπτυξη ενός είδους μύκητα, της Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά και συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους μικροοργανισμούς (κυρίως γαλακτοβάκιλοι),αποτελώντας έτσι την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατευτικό φραγμό και γραμμή άμυνας για την διατήρηση της υγείας του κόλπου.
Η μεταβολή του πληθυσμού  των γαλακτοβάκιλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της οξύτητας δηλαδή του κόλπου),τη μείωση της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ανασταλτικά της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία συνθηκών, κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών και ειδών Candida.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν των πληθυσμό των γαλακτοβάκιλων και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μικροοργανισμών της κολπικής χλωρίδας οδηγώντας σε υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων.Μερικοί από αυτούς είναι:οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υγρασία που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, τα στενά συνθετικά εσώρουχα & τζιν, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.α. ακόμα και το καθημερινό stress.

Ορθή πρακτική αποτελεί η φροντίδα για τη διατήρηση των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων που αποκαθιστούν άμεσα αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μειώνουν τη πιθανότητα δημιουργίας  ευνοϊκού για την ανάπτυξη των μυκήτων περιβάλλοντος.


2.     Κολπική ξηρότητα: αίσθημα της φαγούρας, του καψίματος και του ερεθισμού στον κόλπο τους, χωρίς την ταυτόχρονη παρατήρηση υπερεκκρίσεων που θα οδηγούσαν στη σκέψη κάποιας τοπικής λοίμωξης ενώ η πραγματοποίηση της σεξουαλικής επαφής αποδεικνύεται ως μία οδυνηρή & επίπονη πράξη την περίοδο εκείνη.
Οι μεταβολές των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της κολπικής ξηρότητας σε όλες τις ηλικίες και τις περιόδους της ζωής κάθε γυναίκας. Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, η λήψη κάποιων φαρμάκων, η ακτινοβόληση, κάποιες νόσοι αλλά ακόμα και η έντονη σωματική άσκηση και το καθημερινό stress οδηγούν πολύ συχνά στην εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας εξαιτίας της μεταβολής των επιπέδων οιστρογόνων που προκαλούν.

Η επιλογή προϊόντων που δρουν χωρίς τη χρήση ορμονών και φαρμακευτικών ουσιών τα οποία ενυδατώνουν τον κολπικό βλεννογόνο και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ξηρότητας φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τη γυναίκα κάθε ηλικίας.

3.     Κολπίτιδα: κνησμός, αίσθηση καψίματος, ερεθισμός και αυξημένες εκκρίσεις που πολλές φορές είναι δύσοσμες 
Πέρα από την ανάπτυξη κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού στο εσωτερικό του κόλπου, κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια. Έτσι η ατροφική κολπίτιδα που εμφανίζεται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση οφείλεται στη μείωση της συγκέντρωσης των οιστρογόνων ενώ η άτυπη κολπίτιδα είναι μια μη ειδικής αιτιολογίας κολπίτιδα. Επίσης η χρήση σπερματοκτόνων αλοιφών, κολπικών υπόθετων, προφυλακτικών και γενικότερα προϊόντων με ερεθιστικούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική κολπίτιδα.
Η πρωταρχική αιτία που οδήγησε σε κολπίτιδα ή το αποτέλεσμα της είναι η διαταραχή της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας. Δηλαδή η μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών και κυρίως των γαλακτοβάκιλων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματός μας (εντερική και στοματική κοιλότητα καθώς και στο δέρμα) και έχουν ως κύριο ρόλο την προσφορά φυσικής προστασίας έναντι διαφόρων παθογόνων μικροβίων.



Η επαναφορά και τη διατήρησή των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων τα οποία προσφέρουν έτοιμους τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς φαίνεται να είναι ιδανική & αναγκαία.


Αντιμετωπίστε κάθε ενόχληση της ευαίσθητης περιοχής με προιόντα EVA.Θα τα βρείτε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter