Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ















     Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι μια ομάδα μηχανικών ανωμαλιών που συνεπάγονται υποβάθμιση της αρθρώσεως, συμπεριλαμβανομένων του αρθρικού χόνδρου και υποχόνδριου οστού

    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που «σηκώνουν» το περισσότερο βάρος, δηλαδή τα γόνατα, οι μηροί και η σπονδυλική στήλη. Επίσης εμφανίζεται κυρίως στα δάκτυλα, τον αντίχειρα, τον αυχένα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

    Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, το 13% και πλέον των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, εφόσον ο αρθρικός χόνδρος τραυματισθεί ή δεχθεί έντονες ασύμμετρες φορτίσεις.

Διαχείριση του τρόπου ζωής και της διατροφής στην Οστεοαρθρίτιδα:

Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος 

     Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις. Το βάρος, πέρα από την ηλικία, επιβαρύνει τον αρθρικό χόνδρο , με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση οστεοαρθρικών αλλοιώσεων.


Αλλάξτε τα λιπαρά σας 

    Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα.
     Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προϋπάρχουσα φλεγμονή.Επιλέξτε ελαιόλαδο, μαργαρίνες από ελαιόλαδο και έλαια από μίγματα λαχανικών πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
    Ψάρια με σκούρο χρώμα, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας είναι πλούσια σε ιχθυέλαια (ω-3 πολυακόρεστα). Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα δίνουν το μέγιστο όφελος για την υγεία. 


Γλυκοζαμίνη , Χονδροϊτίνη & MSM: Ο σύμμαχος των αρθρώσεων

    Γλυκοζαμίνη : Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό (ενδογενώς) και βρίσκεται σε αφθονία κυρίως στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό. Είναι ουσία απαραίτητη για την παραγωγή του συνδετικού ιστού στον οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και για τη διαδικασία επιδιόρθωσής τους.Επίσης, η γλυκοζαμίνη έχει ένα επιπλέον ρόλο που είναι η ικανότητά της στο να αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που καταστρέφουν το χόνδρο, όπως είναι η κολλαγενάση και η φωσφολιπάση Α2.Άνθρωποι με αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της γλυκοζαμίνης.

    Χονδροϊτίνη : Η Χονδροϊτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης και αποτελεί συστατικό του συνδετικού ιστού.Βρίσκεται σε μικρή ποσότητα στον κερατοειδή του οφθαλμού και στους εμβρυϊκούς χόνδρους.Αποτελεί κύριο δομικό υλικό των χόνδρων των οστών και των λοιπών στοιχείων του συνδετικού ιστού.Η χονδροϊτίνη παράγεται από χόνδρο καρχαρία.

      MSM (methyl sulfonyl methane ή dimethyl sulfone) : περιέχει τα παράγωγα θείου και τα μεθύλια που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των συνδετικών ιστών, όπως οι τένοντες και οι χόνδροι.



Στην αγορά είναι διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τον συνδυασμό γλυκοζαμίνης και χονδροιτίνης καθώς και MSM (methyl sulfonyl methane ή dimethyl sulfone) για την καλύτερη αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα μπορείτε να βρέιτε εδώ:




  

     

     


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter